Składniki :

  • 12 jajek przepiórczych lub zwykłych
  • 8 dużych pieczarek [można więcej]
  • sól, pieprz
  • 2 sałaty rzymskie
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki utartego parmezanu
  • masło

Na sos :

  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka białego octu winnego
  • czubata łyżeczka ostrej musztardy pełnoziarnistej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 filety anchois

Wykonanie :

Na początku należy sporządzić sos – ostrożnie z solą bo anchois są słone.
Składniki połączyć i zmiksować blenderem.
Następnie należy pokroić pieczarki w grube plastry i usmażyć na maśle.
W trakcie smażenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo.
Natkę pietruszki drobno posiekać  a liście sałaty pooddzielać i zostawić w całości [będą robiły za miseczki do sałatki].
Na liściach sałaty układać pieczarki, pokrojone w plasterki lub w ósemki jajka, natkę pietruszki, parmezan i na to lać obficie sos.