Składniki :
- 12 jajek przepiórczych lub zwykłych
- 8 dużych pieczarek [można więcej]
- sól, pieprz
- 2 sałaty rzymskie
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki utartego parmezanu
- masło
Na sos :
- 4 ząbki czosnku
- łyżka białego octu winnego
- czubata łyżeczka ostrej musztardy pełnoziarnistej
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 3 filety anchois
Wykonanie :
Na początku należy sporządzić sos – ostrożnie z solą bo anchois są słone.
Składniki połączyć i zmiksować blenderem.
Następnie należy pokroić pieczarki w grube plastry i usmażyć na maśle.
W trakcie smażenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Odstawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo.
Natkę pietruszki drobno posiekać a liście sałaty pooddzielać i zostawić w całości [będą robiły za miseczki do sałatki].
Na liściach sałaty układać pieczarki, pokrojone w plasterki lub w ósemki jajka, natkę pietruszki, parmezan i na to lać obficie sos.