Składniki :
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża bułka
- szynka parmeńska
- 3 sałaty rzymskie
- masło
- parmezan
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz, curry, ostra papryka
Na sos :
- 5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub sok cytrynowy ew. ocet winny biały
- kilka filetów anchois
- czubata łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, 1/3 łyżeczki curry
Wykonanie :
Składniki sosu połączyć i zmiksować w blenderze, sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos powinien być lejący.
Sałatę porwać na drobniejsze kawałki i układać na niej ugotowane i przekrojone na ósemki jajka, poszarpaną szynkę, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną pierś z kurczaka w curry, soli i pieprzu a na wierzchu posypać całość tartym parmezanem.
Bułkę pokroić w dość sporą kostkę i usmażyć na chrupko na maśle.
Ułożyć na wierzchu sałatki.