Składniki :

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża bułka
  • szynka parmeńska
  • 3 sałaty rzymskie
  • masło
  • parmezan
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, curry, ostra papryka

Na sos :

  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub sok cytrynowy ew. ocet winny biały
  • kilka filetów anchois
  • czubata łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczki curry

Wykonanie :

Składniki sosu połączyć i zmiksować w blenderze, sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos powinien być lejący.
Sałatę porwać na drobniejsze kawałki i układać na niej ugotowane i przekrojone na ósemki jajka, poszarpaną szynkę, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną pierś z kurczaka w curry, soli i pieprzu a na wierzchu posypać całość tartym parmezanem.
Bułkę pokroić w dość sporą kostkę i usmażyć na chrupko na maśle.
Ułożyć na wierzchu sałatki.