Składniki :

  • pół szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki sera lazur pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki utartego parmezanu
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę sera gouda
  • ser camembert pokrojony w grubszą kostkę (cały krążek)
  • 15 bardzo cieniutkich plasterków kiełbasy salami pokrojonych w grube paski
  • sos tatarski – 2 łyżeczki kaparów, 1 cebula czerwona, ogórek konserwowy, szczypiorek, natka pietruszki, majonez, sok z cytryny, pieprz, sól, jogurt naturalny, 2 rzodkiewki
  • sok z cytryny do doprawienia całości
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos tatarski, wymieszać go delikatnie ze wszystkimi pokrojonymi serami, dodać w razie potrzeby pieprz i sól i sok z cytryny i salami. Całość po dokładnym wymieszaniu można podawać na tostach, liściach sałaty, chlebie, plastrach pomidora i ogórka oraz w pucharkach jako koktajl i na wierzchu posypane tartym parmezanem przed podaniem.