Składniki :
- pół szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę
- pół szklanki sera lazur pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki utartego parmezanu
- pół szklanki pokrojonego w kostkę sera gouda
- ser camembert pokrojony w grubszą kostkę (cały krążek)
- 15 bardzo cieniutkich plasterków kiełbasy salami pokrojonych w grube paski
- sos tatarski – 2 łyżeczki kaparów, 1 cebula czerwona, ogórek konserwowy, szczypiorek, natka pietruszki, majonez, sok z cytryny, pieprz, sól, jogurt naturalny, 2 rzodkiewki
- sok z cytryny do doprawienia całości
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos tatarski, wymieszać go delikatnie ze wszystkimi pokrojonymi serami, dodać w razie potrzeby pieprz i sól i sok z cytryny i salami. Całość po dokładnym wymieszaniu można podawać na tostach, liściach sałaty, chlebie, plastrach pomidora i ogórka oraz w pucharkach jako koktajl i na wierzchu posypane tartym parmezanem przed podaniem.