Składniki :

  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 bagietka czosnkowa pokrojona w kromki
  • 1 sałata rzymska
  • 1 sałata radicchrio [można użyć mieszanki sałat]
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia do przybrania
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni

Wykonanie :

W dużej salaterce wymieszać ze sobą wszystkie wcześniej pokrojone warzywa, parmezan, bagietkę, posiekany szczypiorek a następnie przygotować sos z oleju z pestek dyni, oliwy, octu, soli, pieprzu i czosnku. Przygotowanym sosem polać sałatkę i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Podawać do mięs z grilla.