Składniki :
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 bagietka czosnkowa pokrojona w kromki
- 1 sałata rzymska
- 1 sałata radicchrio [można użyć mieszanki sałat]
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- pół pęczka szczypiorku
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- świeża bazylia do przybrania
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
Wykonanie :
W dużej salaterce wymieszać ze sobą wszystkie wcześniej pokrojone warzywa, parmezan, bagietkę, posiekany szczypiorek a następnie przygotować sos z oleju z pestek dyni, oliwy, octu, soli, pieprzu i czosnku. Przygotowanym sosem polać sałatkę i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Podawać do mięs z grilla.