Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub mielone mięso wieprzowe lub wołowina pokrojona w bardzo cienkie plasterki [to, jaki rodzaj mięsa wybierzesz do sałatki znacząco podkreśli jej smak-ja osobiście najbardziej lubię wersję z wołowiną]
  • przyprawy do mięsa : curry, czerwona ostra, słodka i wędzona papryka, sól, pieprz, chili w płatkach
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka drobno posiekana
  • żółty ser utarty na tarce [opcjonalnie]
  • por posiekany drobno
  • kukurydza
  • kilka ogórków konserwowych [najlepiej pikantnych z chili]
  • 1 utarta marchewka
  • mała kapusta pekińska lub sałata masłowa [dobra jest również sałata lodowa]
  • sos tzatziki : czosnek [im więcej tym lepiej], 1 biały serek twarogowy, śmietana, jogurt naturalny, majonez, koperek, utarty na tarce ogórek zielony, sól, pieprz [majonez,śmietana i jogurt w równych proporcjach] – sos w konsystencji powinien być dość rzadki.

Wykonanie :

Mięso przyprawić i usmażyć na rumiano. W dużej misce układać składniki wedle uznania warstwowo naprzemiennie aż do wykorzystania wszystkich składników. Co dwie warstwy smarować sosem tzatziki. Odstawić do lodówki na 2h przed podaniem.