Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub mielone mięso wieprzowe lub wołowina pokrojona w bardzo cienkie plasterki [to, jaki rodzaj mięsa wybierzesz do sałatki znacząco podkreśli jej smak-ja osobiście najbardziej lubię wersję z wołowiną]
- przyprawy do mięsa : curry, czerwona ostra, słodka i wędzona papryka, sól, pieprz, chili w płatkach
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka drobno posiekana
- żółty ser utarty na tarce [opcjonalnie]
- por posiekany drobno
- kukurydza
- kilka ogórków konserwowych [najlepiej pikantnych z chili]
- 1 utarta marchewka
- mała kapusta pekińska lub sałata masłowa [dobra jest również sałata lodowa]
- sos tzatziki : czosnek [im więcej tym lepiej], 1 biały serek twarogowy, śmietana, jogurt naturalny, majonez, koperek, utarty na tarce ogórek zielony, sól, pieprz [majonez,śmietana i jogurt w równych proporcjach] – sos w konsystencji powinien być dość rzadki.
Wykonanie :
Mięso przyprawić i usmażyć na rumiano. W dużej misce układać składniki wedle uznania warstwowo naprzemiennie aż do wykorzystania wszystkich składników. Co dwie warstwy smarować sosem tzatziki. Odstawić do lodówki na 2h przed podaniem.