Składniki :

  • 10 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 10 grubych plasterków szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
  • 2 pory posiekane w kostkę
  • 1 mała puszka ananasa
  • sok po ananasach
  • mały słoiczek majonezu
  • około pół szklanki rosołu drobiowego [najlepiej prawdziwego rosołu ale może być z kostki lub jarzynka z wodą]
  • sól, pieprz, ostra, słodka i wędzona papryka, curry
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • orzeszki ziemne do podania
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos do sałatki : do połowy słoiczka majonezu dodać kilka łyżek bulionu, rozmierzać tak by konsystencja była jeszcze gęsta ale już lejąca. Następnie dodać sok z cytryny, przyprawy, czosnek, dokładnie wymieszać, sprawdzić smak a następnie doprawić odpowiednią ilością soku po ananasach – wedle uznania – im więcej tym słodszy sos. Tak przygotowany sos wstawić do lodówki. Gdy sos się chłodzi ugotować ziemniaki w mundurkach, lekko przestudzić, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wymieszać z posiekanym porem, szynką konserwową, ananasem pokrojonym w kostkę a następnie wyjąć schłodzony sos majonezowy i dokładnie go wmieszać w składniki sałatki. Sałatkę włożyć do lodówki by dobrze się schłodziła a następnie wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Przed samym podaniem posypać orzeszkami.