Składniki :
- 10 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 10 grubych plasterków szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
- 2 pory posiekane w kostkę
- 1 mała puszka ananasa
- sok po ananasach
- mały słoiczek majonezu
- około pół szklanki rosołu drobiowego [najlepiej prawdziwego rosołu ale może być z kostki lub jarzynka z wodą]
- sól, pieprz, ostra, słodka i wędzona papryka, curry
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- orzeszki ziemne do podania
- sok z 1 cytryny
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos do sałatki : do połowy słoiczka majonezu dodać kilka łyżek bulionu, rozmierzać tak by konsystencja była jeszcze gęsta ale już lejąca. Następnie dodać sok z cytryny, przyprawy, czosnek, dokładnie wymieszać, sprawdzić smak a następnie doprawić odpowiednią ilością soku po ananasach – wedle uznania – im więcej tym słodszy sos. Tak przygotowany sos wstawić do lodówki. Gdy sos się chłodzi ugotować ziemniaki w mundurkach, lekko przestudzić, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Wymieszać z posiekanym porem, szynką konserwową, ananasem pokrojonym w kostkę a następnie wyjąć schłodzony sos majonezowy i dokładnie go wmieszać w składniki sałatki. Sałatkę włożyć do lodówki by dobrze się schłodziła a następnie wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Przed samym podaniem posypać orzeszkami.