Składniki :
- 2 kopry włoskie [fenkuły] przekronoje na 4 części, przyprawione oliwą truflową, solą i pieprzem a następnie upieczone w piekarniku na rumiano
- 2 gruszki pokrojone w plasterki lub wydrążone kulki skropione sokiem z cytryny
- 2 jabłka pokrojone w plasterki lub wydrążone kulki skropione sokiem z cytryny
- opakowanie sera gorgonzola
- 2 sałaty rzymskie
- orzechy włoskie i pini do podania
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- aceto balsamico do podania – gęste
Dressing :
- sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki oliwy truflowej
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
Wykonanie :
Na półmisku rozłożyć sałaty, ułożyć upieczone i pokrojone na drobniejsze kawałki kopry włoskie, dodać plasterki lub kulki z gruszek i jabłek, pokruszony ser, wymieszane ze sobą orzechy, cebulę, całość polać dressingiem i na koniec gęstym aceto balsamico.
Do sałatki można dodać oliwki, pomidorki koktajlowe dla urozmaicenia smaków.