Składniki :

  • 2 kopry włoskie [fenkuły] przekronoje na 4 części, przyprawione oliwą truflową, solą i pieprzem a następnie upieczone w piekarniku na rumiano
  • 2 gruszki pokrojone w plasterki lub wydrążone kulki skropione sokiem z cytryny
  • 2 jabłka pokrojone w plasterki lub wydrążone kulki skropione sokiem z cytryny
  • opakowanie sera gorgonzola
  • 2 sałaty rzymskie
  • orzechy włoskie i pini do podania
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • aceto balsamico do podania – gęste

Dressing :

  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Wykonanie :

Na półmisku rozłożyć sałaty, ułożyć upieczone i pokrojone na drobniejsze kawałki kopry włoskie, dodać plasterki lub kulki z gruszek i jabłek, pokruszony ser, wymieszane ze sobą orzechy, cebulę, całość polać dressingiem i na koniec gęstym aceto balsamico.

Do sałatki można dodać oliwki, pomidorki koktajlowe dla urozmaicenia smaków.