Składniki :

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 świeży brokuł ugotowany w osolonej wodzie
  • 1 świeży kalafior ugotowany w osolonej wodzie
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy ziarnistej
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sałata masłowa lub rzymska

Wykonanie :

Na początku należy ugotować brokuł i kalafior, jajka oraz zrobić dressing. Do jogurtu dodać czosnek, sól, pieprz, cukier, musztardę, majonez i dokładnie rozmieszać na gładki sos. Odstawić do lodówki. Na półmisku rozłożyć sałaty, na nie ułożyć podzielone na różyczki brokułu i kalafiora, następnie całość posypać kukurydzą, rozłożyć połówki jajek a na koniec polać sałatkę obficie schłodzonym dressingiem. Podawać sałatkę od razu lub po schłodzeniu.