Składniki :
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 świeży brokuł ugotowany w osolonej wodzie
- 1 świeży kalafior ugotowany w osolonej wodzie
- mała puszka kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy ziarnistej
- cukier do smaku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sałata masłowa lub rzymska
Wykonanie :
Na początku należy ugotować brokuł i kalafior, jajka oraz zrobić dressing. Do jogurtu dodać czosnek, sól, pieprz, cukier, musztardę, majonez i dokładnie rozmieszać na gładki sos. Odstawić do lodówki. Na półmisku rozłożyć sałaty, na nie ułożyć podzielone na różyczki brokułu i kalafiora, następnie całość posypać kukurydzą, rozłożyć połówki jajek a na koniec polać sałatkę obficie schłodzonym dressingiem. Podawać sałatkę od razu lub po schłodzeniu.