Składniki :

  • opakowanie krakersów solonych
  • 10 cienkich plasterków szynki konserwowej
  • 10 ogórków kiszonych lub korniszonów [można użyć małe pikantne korniszonki]
  • 1 drobno posiekany por
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • szklanka majonezu
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól, pieprz, curry, ostra papryka w płatkach
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Szynkę posiekać w cienkie paski, ogórki w plasterki lub kosteczkę, pora w kosteczkę, cebulę w piórka, selera w plasterki. Następnie do majonezu dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy, sok cytrynowy, natkę i koperek i dokładnie wymieszać. W naczyniu układać warstwy składników naprzemiennie co kilka układając warstwę majonezu a następnie warstwę krakersów.
Na wierzchu zakończyć sałatkę ponownie warstwą majonezu i krakersów oraz posiekanego szczypiorku.