Składniki :
- opakowanie krakersów solonych
- 10 cienkich plasterków szynki konserwowej
- 10 ogórków kiszonych lub korniszonów [można użyć małe pikantne korniszonki]
- 1 drobno posiekany por
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- szklanka majonezu
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- sól, pieprz, curry, ostra papryka w płatkach
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Szynkę posiekać w cienkie paski, ogórki w plasterki lub kosteczkę, pora w kosteczkę, cebulę w piórka, selera w plasterki. Następnie do majonezu dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy, sok cytrynowy, natkę i koperek i dokładnie wymieszać. W naczyniu układać warstwy składników naprzemiennie co kilka układając warstwę majonezu a następnie warstwę krakersów.
Na wierzchu zakończyć sałatkę ponownie warstwą majonezu i krakersów oraz posiekanego szczypiorku.