Składniki :
- opakowanie krewetek koktajlowych
- 2 pory – tylko białe części
- pomidorki koktajlowe
- szklanka białego wytrawnego wina
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie małży
- 1 czerwona cebula
- 1 mango
- 1 łodyga selera naciowego
- koperek
- łyżka masła
- oliwa
Wykonanie :
Wino zagotować, dodać masło, cytrynę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka łyżek oliwy, dodać owoce morza i dusić aż będą gotowe. Odcedzić płyn od owoców morza, ostudzić a następnie dodać kolejne kilka łyżek oliwy i zmiksować blenderem by sos zrobił się aksamitny i się zagęścił. Dodać posiekany koperek. Na półmisku ułożyć dwie garście pokrojonych pomidorków koktajlowych, pokrojonego selera, cebulę, pora, pokrojone w kostkę mango, na to owoce morza i całość polać przygotowanym sosem. Podawać z grzankami.