Składniki :

  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • 2 pory – tylko białe części
  • pomidorki koktajlowe
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie małży
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mango
  • 1 łodyga selera naciowego
  • koperek
  • łyżka masła
  • oliwa

Wykonanie :

Wino zagotować, dodać masło, cytrynę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka łyżek oliwy, dodać owoce morza i dusić aż będą gotowe. Odcedzić płyn od owoców morza, ostudzić a następnie dodać kolejne kilka łyżek oliwy i zmiksować blenderem by sos zrobił się aksamitny i się zagęścił. Dodać posiekany koperek. Na półmisku ułożyć dwie garście pokrojonych pomidorków koktajlowych, pokrojonego selera, cebulę, pora, pokrojone w kostkę mango, na to owoce morza i całość polać przygotowanym sosem. Podawać z grzankami.