Składniki :
- 3 cykorie
- pół sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek wąż
- 2 małe czerwone cebule
- pomidorki koktajlowe
- puszka szparagów
- 4 jajka ugotowane na twardo
- opakowanie krewetek koktajlowych
- opakowanie krewetek królewskich
- mały słoiczek majonezu
- mały jogurt naturalny
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 4 ząbki czosnku
- czubata łyżka masła
- łyżka ostrej musztardy
- 5 łyżek ostrej oliwy
Wykonanie :
Cykorie posiekać razem z sałatą lodową, ułożyć na półmisku. Ogórka i paprykę pokroić dowolnie i ułożyć na sałatach. Dodać posiekaną w cienkie prążki cebulę, przekrojone na pół pomidorki, podzielone na mniejsze kawałki szparagi i po bokach udekorować jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki. Krewetki usmażyć na maśle z oliwą, przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, cytryną, ostudzić, wmieszać w nie jogurt z majonezem, musztardę, doprawić do smaku i takim sosem polać sałatkę.