Składniki :

  • opakowanie kalmarów w krążkach lub całych do pokrojenia samodzielnie
  • 2 słodkie jabłka
  • łyżka masła
  • 1 duży grejpfrut
  • 1 czerwona cebula
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • sok z pomarańczy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć kalmary z dodatkiem soku z cytryny i przypraw. Jabłka pokroić razem ze skórką w kostkę i polać sokiem z pomarańczy. Grejpfruta i pomarańczę pokroić na cząstki wcześniej obrane z albedo. Cebulę posiekać w grubą kostkę. Na półmisku ułożyć kalmary razem z sosem ze smażenia, dodać jabłka z sokiem, pomarańcze i grejpfruta z cebulą oraz skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać ze sobą dokładnie i od razu podawać.