Składniki :

  • – 80 dag ziemniaków
  • – 20 dag jabłek
  • – 25 – 30 dag pieczonego mięsa (jak ktoś woli może być to mięso gotowane drobiowe – rodzaj mięsa jest w zupełności dowolny aczkolwiek polecam pieczone wieprzowe mięso w postaci ścinków jak w kebabie)
  • – sól, pieprz, ocet winny, cukier, wywar z kostki rosołowej warzywny
  • – 20 dag ogórków małosolnych lub kiszonych
  • Sos majonezowy :
  • – 2 żółtka
  • – 25 dkg oliwy z oliwek lub oleju
  • – ocet winny
  • – sól
  • – wywar warzywny
  • – cukier
  • – pieprz

Wykonanie :

Sos majonezowy : oddzielić żółtka od białek, utrzeć, wlać bardzo powoli, po kropelce olej lub oliwę. Po zgęstnieniu sosu sos rozrzedzić wywarem warzywnym i octem. Następnie wlać olej cieniutkim strumieniem, ucierać aż do wykorzystania oleju. Doprawić cukrem do smaku.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę lub w paseczki. Mięso rozdrobnić dowolnie. Przygotować sos majonezowy i wymieszać go ze wszystkimi składnikami.

Sałatkę podawać w indywidualnych porcjach na liściach sałaty lodowej.