Składniki :
- – 80 dag ziemniaków
- – 20 dag jabłek
- – 25 – 30 dag pieczonego mięsa (jak ktoś woli może być to mięso gotowane drobiowe – rodzaj mięsa jest w zupełności dowolny aczkolwiek polecam pieczone wieprzowe mięso w postaci ścinków jak w kebabie)
- – sól, pieprz, ocet winny, cukier, wywar z kostki rosołowej warzywny
- – 20 dag ogórków małosolnych lub kiszonych
- Sos majonezowy :
- – 2 żółtka
- – 25 dkg oliwy z oliwek lub oleju
- – ocet winny
- – sól
- – wywar warzywny
- – cukier
- – pieprz
Wykonanie :
Sos majonezowy : oddzielić żółtka od białek, utrzeć, wlać bardzo powoli, po kropelce olej lub oliwę. Po zgęstnieniu sosu sos rozrzedzić wywarem warzywnym i octem. Następnie wlać olej cieniutkim strumieniem, ucierać aż do wykorzystania oleju. Doprawić cukrem do smaku.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, pokroić w kostkę. Ogórki i jabłka pokroić w kostkę lub w paseczki. Mięso rozdrobnić dowolnie. Przygotować sos majonezowy i wymieszać go ze wszystkimi składnikami.
Sałatkę podawać w indywidualnych porcjach na liściach sałaty lodowej.