Składniki :

  • 1 mały bakłażan wydrążony z pestek, pokrojony, zasolony i wypłukany
  • 2 małe cukinie wydrążone z pestek i pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone
  • 2 czerwone papryki pokrojone w duże kawałki
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte
  • szklanka ugotowanego makaronu orzo
  • sok z 1 cytryny
  • 2 pomidory pokrojone w duże kawałki
  • 1 mała cebula posiekana w duże kawałki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawa do warzyw z grilla, przyprawa do pomidorów

Wykonanie :

Wszystkie warzyw pokroić dowolnie, przyprawić, wymieszać z oliwą i zapiec w piekarniku na rumiano uważając, by się nie zaczęły przypalać. Następnie upieczone warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i sokami z pieczenia warzyw. Dodać posiekaną bazylię, przeciśnięty czosnek, sok cytrynowy, sól i całość dokładnie wymieszać. Od razu podawać.