Składniki :
- 1 mały bakłażan wydrążony z pestek, pokrojony, zasolony i wypłukany
- 2 małe cukinie wydrążone z pestek i pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone
- 2 czerwone papryki pokrojone w duże kawałki
- pół pęczka świeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte
- szklanka ugotowanego makaronu orzo
- sok z 1 cytryny
- 2 pomidory pokrojone w duże kawałki
- 1 mała cebula posiekana w duże kawałki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, przyprawa do warzyw z grilla, przyprawa do pomidorów
Wykonanie :
Wszystkie warzyw pokroić dowolnie, przyprawić, wymieszać z oliwą i zapiec w piekarniku na rumiano uważając, by się nie zaczęły przypalać. Następnie upieczone warzywa wymieszać z ugotowanym makaronem i sokami z pieczenia warzyw. Dodać posiekaną bazylię, przeciśnięty czosnek, sok cytrynowy, sól i całość dokładnie wymieszać. Od razu podawać.