Składniki :
- opakowanie makaronu rurki
- 3 średnie ogórki kiszone [najlepiej mocno czosnkowe]
- 2 duże jajka na twardo
- kawałek żółtego sera
- 1 mała marchewka
- spory kawałek mięsistego, niezbyt tłustego boczku
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12% [można zastąpić jogurtem lub w ogóle nie dawać majonezu itp]
Wykonanie :
Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie i przelać zimną wodą na sitku.
Ogórki pokroić w kostkę tak samo jak jajka i boczek.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach razem z marchewką.
Zieleninę drobno posiekać.
Majonez wymieszać ze śmietaną.
Boczek przesmażyć i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.