Składniki :

  • opakowanie makaronu rurki
  • 3 średnie ogórki kiszone [najlepiej mocno czosnkowe]
  • 2 duże jajka na twardo
  • kawałek żółtego sera
  • 1 mała marchewka
  • spory kawałek mięsistego, niezbyt tłustego boczku
  • 3 łyżki koperku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12% [można zastąpić jogurtem lub w ogóle nie dawać majonezu itp]

Wykonanie :

Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie i przelać zimną wodą na sitku.
Ogórki pokroić w kostkę tak samo jak jajka i boczek.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach razem z marchewką.
Zieleninę drobno posiekać.
Majonez wymieszać ze śmietaną.
Boczek przesmażyć i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

DSCN4599DSCN4591