Składniki :
- makaron kolanka
- 4 jajka na twardo
- ogórek zielony
- pół opakowania rukoli
- opakowanie mrożonych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- masło
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- musztarda ziarnista
- łyżeczka octu winnego
- mozzarella – małe kulki
- zielone oliwki
- łyżka soku cytrynowego
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie :
makron ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i odstawić do wystygnięcia.
Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy by się nie posklejał.
Jajka po ostudzeniu poprzekrawać w ósemki, ogórka pokroić w kosteczkę, rukolę lekko posiekać, pomidorki poprzekrawać na pół, oliwki pokroić w plasterki.
Na maśle z sokiem cytrynowym i przyprawami usmażyć krewetki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, przyprawy, łyżeczkę musztardy, ocet i całość zmiksować blenderem na gładką emulsję do polania sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, polać dressingiem i ponownie wymieszać.