Składniki :

  • makaron kolanka
  • 4 jajka na twardo
  • ogórek zielony
  • pół opakowania rukoli
  • opakowanie mrożonych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • musztarda ziarnista
  • łyżeczka octu winnego
  • mozzarella – małe kulki
  • zielone oliwki
  • łyżka soku cytrynowego
  • pomidorki koktajlowe

Wykonanie :

makron ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i odstawić do wystygnięcia.
Wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy by się nie posklejał.
Jajka po ostudzeniu poprzekrawać w ósemki, ogórka pokroić w kosteczkę, rukolę lekko posiekać, pomidorki poprzekrawać na pół, oliwki pokroić w plasterki.
Na maśle z sokiem cytrynowym i przyprawami usmażyć krewetki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, przyprawy, łyżeczkę musztardy, ocet i całość zmiksować blenderem na gładką emulsję do polania sałatki.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, polać dressingiem i ponownie wymieszać.