Składniki :
- małe opakowanie makaronu penne lub innych rurko-podobnych
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
- opakowanie wędzonego łososia
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Na sos :
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 płaskie łyżki musztardy
- 2 łyżki śmietany
- łyżka soku cytrynowego
- sól, pieprz
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- łyżka posiekanego koperku
Wykonanie :
Składniki sosu wymieszać i zmiksować na gładką masę – sos powinien być niezbyt gęsty ale też niezbyt rzadki [dlatego należy uważnie dodawać jogurt by nie przesadzić z jego ilością].
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy by się nie posklejał.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić na sitku.
Łososia pokroić w malutkie kawałeczki.
Szczypiorek drobno posiekać.
W salaterce wymieszać wszystkie składniki i całość polać sosem a następnie ponownie dokładnie wymieszać.
Sałatkę odstawić do lodówki na 2h.