Składniki :

  • małe opakowanie makaronu penne lub innych rurko-podobnych
  • opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • opakowanie wędzonego łososia
  • szczypiorek
  • oliwa z oliwek

Na sos :

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 płaskie łyżki musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka soku cytrynowego
  • sól, pieprz
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego koperku

Wykonanie :

Składniki sosu wymieszać i zmiksować na gładką masę – sos powinien być niezbyt gęsty ale też niezbyt rzadki [dlatego należy uważnie dodawać jogurt by nie przesadzić z jego ilością].
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy by się nie posklejał.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić na sitku.
Łososia pokroić w malutkie kawałeczki.
Szczypiorek drobno posiekać.
W salaterce wymieszać wszystkie składniki i całość polać sosem a następnie ponownie dokładnie wymieszać.
Sałatkę odstawić do lodówki na 2h.