Składniki :
- opakowanie makaronu muszelki lub świderki
- 2 jabłka pokrojone w kostkę i polane sokiem z 1 cytryny
- 1 mały seler korzeniowy pokrojony w bardzo cienkie paseczki – „zapałki”
- 1/3 szklanki pistacji
- pół pęczka natki pietruszki
- 10 plasterków szynki konserwowej [lub innej ulubionej] pokrojonych w kostkę lub paseczki tak jak seler
Sos :
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu wooster
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos czosnkowy i odstawić na bok. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Pozostałe przygotowane składniki wymieszać z makaronem i dodać sos. Dokładnie wymieszać, sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie potrzeby i odstawić do lodówki na 2-3h.