• opakowanie makaronu muszelki lub świderki
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę i polane sokiem z 1 cytryny
  • 1 mały seler korzeniowy pokrojony w bardzo cienkie paseczki – „zapałki”
  • 1/3 szklanki pistacji
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 10 plasterków szynki konserwowej [lub innej ulubionej] pokrojonych w kostkę lub paseczki tak jak seler
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu wooster
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Na początku należy przygotować sos czosnkowy i odstawić na bok. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Pozostałe przygotowane składniki wymieszać z makaronem i dodać sos. Dokładnie wymieszać, sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie potrzeby i odstawić do lodówki na 2-3h.