Składniki :
- makaron muszelki (dość duże)
- puszka zielonego groszku
- 1 czerwona cebula
- główka sałaty lodowej
- żółta papryka
- czerwona papryka
- ser mozzarella
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- czarne oliwki
- majonez winiary
- sok z połowy cytryny
- sól,pieprz,pieprz cayenne
Wykonanie :
Makaron klasycznie ugotować we wrzątku z solą,odsączyć i odstawić do salaterki. Dodać do makaronu odsączony zielony groszek i odsączonego tuńczyka – nieco rozdrobnionego. Cebulę posiekać w kosteczkę razem z paprykami i sałatą lodową. Mozzarellę posiekać w drobną kostkę,oliwki poprzekrawać na połówki. Wymieszać wszystkie składniki,dodać sok cytrynowy,przyprawy i 2 łyżki majonezu. Całość wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić lub dodać więcej majonezu.