Składniki :

  • makaron muszelki (dość duże)
  • puszka zielonego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • główka sałaty lodowej
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • ser mozzarella
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • czarne oliwki
  • majonez winiary
  • sok z połowy cytryny
  • sól,pieprz,pieprz cayenne

Wykonanie :

Makaron klasycznie ugotować we wrzątku z solą,odsączyć i odstawić do salaterki. Dodać do makaronu odsączony zielony groszek i odsączonego tuńczyka – nieco rozdrobnionego. Cebulę posiekać w kosteczkę razem z paprykami i sałatą lodową. Mozzarellę posiekać w drobną kostkę,oliwki poprzekrawać na połówki. Wymieszać wszystkie składniki,dodać sok cytrynowy,przyprawy i 2 łyżki majonezu. Całość wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić lub dodać więcej majonezu.