Składniki :

  • – 4 jajka
  • – główka sałaty lodowej
  • – 4 pomidory
  • – 1 zielony ogórek
  • – 2 marchewki
  • – 300 g pieczarek
  • – 2 cebule
  • – pęczek rzodkiewek
  • – 100 g czarnych oliwek
  • – 5 łyżek octu winnego
  • – 1/8 l oliwy z oliwek
  • – 1/2 łyżeczki cukru
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plastry . Sałatę podzielić na liście . Pomidory pokroić w plastry . Ogórka, pieczarki, rzodkiewki i cebulę pokroić w plasterki . Marchewki pokroić w zapałki . Oliwki pozostawić w całości lub przekroić na pół . W salaterce układać warstwami : liście sałaty -> pomidory -> ogórki -> rzodkiewki -> pieczarki -> marchewki -> jajka -> cebulę -> oliwki -> Dresingiem polać całość . Dresing : do oliwy dodać ocet, sól, pieprz, cukier i wszystko trzepaczką dokładnie połączyć .