Składniki :

  • pierś z kurczaka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sałata lodowa
  • 1 czerwona papryka
  • zielone oliwki
  • zielony ogórek
  • 7 ząbków czosnku [dla mniej odważnych dawkę można zmniejszyć]
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz, kilka małych suchych papryczek chili, przyprawa do kurczaka, przyprawa węgierska, curry, przyprawa włoska
  • olej
  • oliwa
  • łyżeczka musztardy
  • ocet balsamiczny lub sok cytrynowy
  • płaska łyżeczka sosu remulada [inaczej sos duński]

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : połowę czosnku [po przeciśnięciu] wymieszać z oliwą, octem, solą, pieprzem, musztardą, sosem duńskim i odstawić do przegryzienia się smaków. Kurczaka pokroić i przyprawić solą, pieprzem, przyprawami : włoską, do kurczaka, węgierską, curry i chili a następnie odstawić na 10 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju smażyć posiekaną w piórka cebulę. Dodać kurczaka i smażyć aż straci surowość. Dodać drugą połowę czosnku i posiekane w kostkę pomidory i co jakiś czas mieszając dusić na dużym ogniu. Na płaskich talerzach ułożyć warstwowo warzywa : posiekaną sałatę, ogórka, paprykę, oliwki i polać wcześniej przygotowanym dressingiem. Na wierzchu ułożyć gorące mięso z sosem i podawać z chlebem – może być w formie tostów lub grzanek.