Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- opakowanie ulubionego makaronu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 2 duże pomidory
- sałata masłowa
- opakowanie rukoli
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżka octu sherry
- ser feta lub mozzarella
Wykonanie :
Na początku należy pokroić kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i usmażyć na oliwie z masłem. Na patelni po smażeniu kurczaka rozgrzać kolejną porcję oliwy i masła i wysmażyć cebulę z pokrojonym czosnkiem, pomidorami a następnie dodać ocet, przyprawy, tymianek, miód, musztardę i dusić sos często mieszając. Sprawdzić smak po paru minutach, doprawić do smaku i do tak przygotowanego sosu dodać usmażonego wcześniej kurczaka. Całość dokładnie wymieszać a następnie dodać ugotowany wcześniej makaron. Ponownie wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodać rukolę i sałatę masłową. Podawać lekko ciepłe z zerem mozzarella lub fetą.