Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • opakowanie ulubionego makaronu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże pomidory
  • sałata masłowa
  • opakowanie rukoli
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka octu sherry
  • ser feta lub mozzarella

Wykonanie :

Na początku należy pokroić kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i usmażyć na oliwie z masłem. Na patelni po smażeniu kurczaka rozgrzać kolejną porcję oliwy i masła i wysmażyć cebulę z pokrojonym czosnkiem, pomidorami a następnie dodać ocet, przyprawy, tymianek, miód, musztardę i dusić sos często mieszając. Sprawdzić smak po paru minutach, doprawić do smaku i do tak przygotowanego sosu dodać usmażonego wcześniej kurczaka. Całość dokładnie wymieszać a następnie dodać ugotowany wcześniej makaron. Ponownie wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodać rukolę i sałatę masłową. Podawać lekko ciepłe z zerem mozzarella lub fetą.