Składniki :
- opakowanie makaronu muszelki
- 4 czubate łyżeczki kaparów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- po około pół łyżeczki oregano, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich [uwaga by nie przesadzić z ilością ziół bo mogą nadać goryczkę]
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- łyżka mąki
- pół szklanki warzywnego bulionu [może być z jarzynki lub kostki rosołowej ale najlepiej w wersji bio]
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć odcedzonego tuńczyka z dodatkiem kaparów, pokrojonych pomidorków, czosnku, ziół, przypraw, soku cytrynowego, a następnie dodać pomidory z puszki, mąkę rozrobioną w bulionie i gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić, ewentualnie dodać jeszcze soku cytrynowego [sos powinien być kwaskowy] i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Całość dusić razem aż makaron wciągnie część sosu i się nim obklei. Od razu podawać np posypane dowolną zieleniną.