Składniki :

  • opakowanie makaronu muszelki
  • 4 czubate łyżeczki kaparów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • po około pół łyżeczki oregano, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich [uwaga by nie przesadzić z ilością ziół bo mogą nadać goryczkę]
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • łyżka mąki
  • pół szklanki warzywnego bulionu [może być z jarzynki lub kostki rosołowej ale najlepiej w wersji bio]

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć odcedzonego tuńczyka z dodatkiem kaparów, pokrojonych pomidorków, czosnku, ziół, przypraw, soku cytrynowego, a następnie dodać pomidory z puszki, mąkę rozrobioną w bulionie i gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić, ewentualnie dodać jeszcze soku cytrynowego [sos powinien być kwaskowy] i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem. Całość dusić razem aż makaron wciągnie część sosu i się nim obklei. Od razu podawać np posypane dowolną zieleniną.