Składniki :

  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 główka czosnku przekrojona na pół
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 żółta cykoria
  • 1 mała sałata masłowa
  • bagietka czosnkowa do podania
  • ser feta
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Dressing :

  • płaska łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • cały upieczony z warzywami czosnek przeciśnięty na gładką pastę

Wykonanie :

Cebule pokroić w grube kawałki, tak samo pokroić paprykę, czosnek przekroić na pół i wszystko wymieszać z przyprawami i oliwą. Piec na rumiano w 180*C przez 20 minut grzanie góra-dół mieszając warzywa w czasie pieczenia. Następnie należy przygotować dressing – zmiksować musztardę z oliwą, przyprawami, octem i upieczonym wyciśniętym czosnkiem. W dużej misce ułożyć poszarpane sałaty, na nich ułożyć pieczone warzywa, posypać pokruszoną fetą, ułożyć bagietkę czosnkową i całość polać dressingiem.