Składniki :
- 2 duże czerwone cebule
- 1 główka czosnku przekrojona na pół
- 1 czerwona cykoria
- 1 żółta cykoria
- 1 mała sałata masłowa
- bagietka czosnkowa do podania
- ser feta
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Dressing :
- płaska łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- sól, pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- cały upieczony z warzywami czosnek przeciśnięty na gładką pastę
Wykonanie :
Cebule pokroić w grube kawałki, tak samo pokroić paprykę, czosnek przekroić na pół i wszystko wymieszać z przyprawami i oliwą. Piec na rumiano w 180*C przez 20 minut grzanie góra-dół mieszając warzywa w czasie pieczenia. Następnie należy przygotować dressing – zmiksować musztardę z oliwą, przyprawami, octem i upieczonym wyciśniętym czosnkiem. W dużej misce ułożyć poszarpane sałaty, na nich ułożyć pieczone warzywa, posypać pokruszoną fetą, ułożyć bagietkę czosnkową i całość polać dressingiem.