Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona solą, pieprzem, czerwoną słodka i ostrą papryką i curry i usmażona na maśle na rumiano
- przykładowe warzywa do upieczenia : żółta, czerwona i zielona papryka, żółta i zielona fasolka szparagowa, 2 czerwone cebule, 2 małe cukinie, 3 średnie ziemniaki, 10 mini pomidorków
- dodatki do podania : kolendra lub natka pietruszki, awokado, szpinak, mix sałat, mini pomidorki
- dressing do polania całości razem z kurczakiem : 1 mały jogurt, sól, pieprz, 3 przeciśnięte ząbki czosnku, łyżka białego wytrawnego wina [opcjonalnie]
Wykonanie :
Wszystkie planowane warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki, namaścić oliwą, przyprawić solą i pieprzem i rozłożyć na blasze. Piec w 180*C aż zaczną mięknąć i się rumienić. Stan wypieczenia warzyw zależy od gustu. Na dużym półmisku rozłożyć szpinak i mix sałat, ułożyć pieczone warzywa i usmażonego kurczaka i całość przybrać kolendrą lub natką, awokado, pomidorkami i zalać sosem czosnkowym z winem. Podawać na ciepło lub na zimno.