Składniki :

  • opakowanie szpinaku świeżego
  • 1/3 główki sałaty lodowej lub opakowanie rukoli
  • 10 zielonych oliwek faszerowanych migdałami
  • 10 małych słodkich pomidorków
  • 1 duża czerwona papryka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 ząbki czosnku
  • zielony ogórek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, chili w płatkach

Wykonanie :

Na półmisku rozłożyć posiekaną sałatę lodową wymieszaną z listkami szpinaku, na wierzch rozłożyć posiekanego w kostkę ogórka. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i smażyć posiekana drobno paprykę z posiekanymi pomidorkami z dodatkiem soli, pieprzu i chili przez około 10 minut. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, chwilę razem smażyć i wyłączyć grzanie. Chwilę odczekać by spadła temperatura i wmieszać 3 łyżki jogurtu. Sprawdzić smak, dosolić w razie potrzeby i zalać sałatkę. Na wierzchu rozłożyć pokrojone oliwki, kawałki tuńczyka i na koniec posypać jeszcze płatkami chili. Podawać na ciepło.