Składniki :
- opakowanie szpinaku świeżego
- 1/3 główki sałaty lodowej lub opakowanie rukoli
- 10 zielonych oliwek faszerowanych migdałami
- 10 małych słodkich pomidorków
- 1 duża czerwona papryka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 ząbki czosnku
- zielony ogórek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, chili w płatkach
Wykonanie :
Na półmisku rozłożyć posiekaną sałatę lodową wymieszaną z listkami szpinaku, na wierzch rozłożyć posiekanego w kostkę ogórka. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i smażyć posiekana drobno paprykę z posiekanymi pomidorkami z dodatkiem soli, pieprzu i chili przez około 10 minut. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, chwilę razem smażyć i wyłączyć grzanie. Chwilę odczekać by spadła temperatura i wmieszać 3 łyżki jogurtu. Sprawdzić smak, dosolić w razie potrzeby i zalać sałatkę. Na wierzchu rozłożyć pokrojone oliwki, kawałki tuńczyka i na koniec posypać jeszcze płatkami chili. Podawać na ciepło.