Składniki :

  • – 25 dag ziemniaków
  • – 10 dag fasolki szparagowej (najlepiej mrożonej)
  • – 1 mała puszka filetów z sardeli
  • – 1 mała puszka tuńczyka
  • – 2 pomidory
  • – 1 cebula czerwona
  • – 10 oliwek czarnych
  • – 1 jajko ugotowane na twardo
  • – 4 liście sałaty masłowej
  • – 1/4 szklanki oliwy
  • – 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • – 1 ząbek czosnku lub więcej
  • – pieprz biały lub kolorowy i sól
  • – ewentualnie 1 łyżka kaparów

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w dowolne kawałki. Fasolka najlepiej sprawdza się mrożona bo nie wymaga czyszczenia i szybko się gotuje. Tuńczyk i sardele osączyć z oleju i podzielić na małe kawałeczki. Cebulę posiekać w cieniutkie piórka. Pomidory przekroić w ósemki a jajko w kostkę. Sałatę porwać na kawałki. Oliwki przeciąć na pół. Przygotować sos : czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą, solą, octem lub sokiem cytrynowym. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem i przyprawić pieprzem do smaku.