Składniki :

  • 4 rozbite schabowe wieprzowe przyprawione solą, przyprawą turecką, papryką słodką, ostrą i wędzoną i usmażone w panierce z mąki i parmezanu
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 2 pomidory pokrojone w ósemki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • czarne oliwki do podania
  • dowolna sałata do podania
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1 łyżka aceto balsamico
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na półmisku rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i pomidory. Cebulę pokroić w piórka, polać 2 łyżkami aceto balsamico, doprawić solą i zagnieść dłońmi aż zmięknie. Następnie tak przygotowaną cebulę rozłożyć na sałatce. Schaby po usmażeniu pokroić w paseczki i rozłożyć na warzywach. Przygotować sos : oliwę rozmieszać z 1 łyżeczką aceto balsamico, solą, pieprzem, czosnkiem, natką pietruszki i pokrojonymi oliwkami i polać sałatkę ze schabem. Od razu podawać.