Składniki :
- 1 opakowanie mix’u sałat
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czubata łyżka pasty harissa dobrej jakości
- 5 łyżek oliwy
- 3 pomarańcze
- sok z jednej cytryny
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka na twardo
- pęczek kolendry
- sól, pieprz, mielone płatki chili, pół łyżeczki tymianku
- dowolny ulubiony ser pleśniowy lub ser feta
- dowolne ulubione orzechy do podania
- opakowanie roszponki
Wykonanie :
Na początku należy pokroić pierś z kurczaka, natrzeć harissą, solą, pieprzem, chili, tymiankiem, czosnkiem i odstawić na godzinę do marynowania. Po tym czasie usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oliwy na rumiano razem z całą marynatą. Następnie na półmisku rozłożyć mix sałat, roszponkę, posiekaną w cienkie piórka cebulę, pokrojone na cząstki dwie pomarańcze, pokrojone na ósemki jajka. Następnie należy zrobić dressing : wycisnąć sok z jednej pomarańczy, dodać do niej sok z cytryny, pozostałą część oliwy, sól, pieprz i całość zmiksować na gładką emulsję. Na sałaty ułożyć kurczaka, dodać porwany na małe kawałki ser pleśniowy, orzechy, posiekaną kolendrę i całość polać przygotowanym dressingiem. Od razu podawać. Sałatka doskonale nadaje się do podania dla gości.