Składniki :

  • 6 dużych pomidorów pokrojonych w ósemki lub dwa pojemniki pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • szklanka tartego sera cheddar
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka

Sos gorgonzola :

  • pół sera gorgonzola
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka serka tawrogowego ze szczypiorkiem typu Almette
  • mleko do ewentualnego rozcieńczenia zbyt gęstego sosu
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : zblendować na gładko jogurt z gorgonzolą, czosnkiem, majonezem, serkiem, przyprawami i odpowiednią ilością mleka [tak, by sos miał konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego] a po zmiksowaniu dodać szczypiorek i koperek i całość wymieszać. W salaterce na dnie ułożyć pierwszą z trzech partii pomidorów, następnie część cebuli, posiekanej natki pietruszki i tartego cheddara. Na tak przygotowaną warstwę nałożyć sos gorgonzola. Warstwy powtarzać w taki sam sposób aż do wyczerpania składników a wierzch kończąc tartym serem.