Składniki :
- 6 dużych pomidorów pokrojonych w ósemki lub dwa pojemniki pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- szklanka tartego sera cheddar
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
Sos gorgonzola :
- pół sera gorgonzola
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka serka tawrogowego ze szczypiorkiem typu Almette
- mleko do ewentualnego rozcieńczenia zbyt gęstego sosu
- sól, pieprz
- 1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : zblendować na gładko jogurt z gorgonzolą, czosnkiem, majonezem, serkiem, przyprawami i odpowiednią ilością mleka [tak, by sos miał konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego] a po zmiksowaniu dodać szczypiorek i koperek i całość wymieszać. W salaterce na dnie ułożyć pierwszą z trzech partii pomidorów, następnie część cebuli, posiekanej natki pietruszki i tartego cheddara. Na tak przygotowaną warstwę nałożyć sos gorgonzola. Warstwy powtarzać w taki sam sposób aż do wyczerpania składników a wierzch kończąc tartym serem.