Składniki :

  • mała puszka ananasów
  • pół piersi z kurczaka
  • opakowanie dużych krewetek
  • łyżeczka masła
  • świeże chili
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa
  • szczypiorek
  • szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego (rodzaj ryżu dowolny, może być ryż basmati, czerwony itp)
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól, pieprz, curry i czerwona ostra papryka

Sos :

  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki martini półwytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie :

Składniki na sos połączyć (oprócz natki) i zmiksować na gładki mus. Natkę posiekać i wmieszać do sosu. Kurczaka pokroić w małą kosteczkę, przyprawić i usmażyć na rumiano. Krewetki usmażyć na maśle z oliwą, dodatkiem przypraw, czosnku, soku cytrynowego, posiekanego chili, posiekanej cebulki i pokrojonego w kostkę ananasa. Gdyby całość była zbyt sucha można podlać odrobiną martini. Ryż klasycznie ugotować w osolonej wodzie a szczypiorek drobno pokroić. Na półmisku rozłożyć przestudzony ryż, wyłożyć na niego kurczaka, następnie rozłożyć krewetki z całym sosem, polać sosem majonezowym i całość posypać posiekanym szczypiorkiem.