Składniki :
- mała puszka ananasów
- pół piersi z kurczaka
- opakowanie dużych krewetek
- łyżeczka masła
- świeże chili
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- oliwa
- szczypiorek
- szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego (rodzaj ryżu dowolny, może być ryż basmati, czerwony itp)
- 1 mała czerwona cebula
- sól, pieprz, curry i czerwona ostra papryka
Sos :
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- 3 łyżki martini półwytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
Wykonanie :
Składniki na sos połączyć (oprócz natki) i zmiksować na gładki mus. Natkę posiekać i wmieszać do sosu. Kurczaka pokroić w małą kosteczkę, przyprawić i usmażyć na rumiano. Krewetki usmażyć na maśle z oliwą, dodatkiem przypraw, czosnku, soku cytrynowego, posiekanego chili, posiekanej cebulki i pokrojonego w kostkę ananasa. Gdyby całość była zbyt sucha można podlać odrobiną martini. Ryż klasycznie ugotować w osolonej wodzie a szczypiorek drobno pokroić. Na półmisku rozłożyć przestudzony ryż, wyłożyć na niego kurczaka, następnie rozłożyć krewetki z całym sosem, polać sosem majonezowym i całość posypać posiekanym szczypiorkiem.