Składniki :

  • opakowanie mrożonych krewetek
  • opakowanie mrożonych owoców morza [mix]
  • 7 dużych pieczarek
  • szczypiorek
  • masło
  • sok z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • mango
  • sos chili słodki
  • kubek ryżu
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Wszystkie owoce morza rozmrozić, przepłukać pod wodą i odstawić do odsączenia. Rozgrzać masło i smażyć je z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu i słodkiego sosu chili. Gdy będą gotowe odstawić na bok. Ryż ugotować na sypko i ostawić na bok. Mango pokroić na małe kosteczki, szczypiorek posiekać drobno. Na oddzielnej patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekane w cienkie plasterki pieczarki i podlać winem. Dusić kilkanaście minut aż grzyby zmiękną. Do gotowych pieczarek dodać wcześniej przygotowane owoce morza i razem całość podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i zalać sosem wcześniej przygotowany zimny ryż. Całość wymieszać i podawać od razu na ciepło lub schłodzone.