Składniki :

  • 3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu Banno [niebieskiego]
  • 0,5 kg wieprzowej szynki upieczonej w folii do całkowitej miękkości [by mięso dzieliło się na włókna]
  • sok z 2 dużych pomarańczy lub 3 mniejszych
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała czerwona cebula posiekana w piórka
  • łyżeczka miodu
  • 1 żółta drobno posiekana papryka
  • 2 łodygi selera naciowego drobno posiekanego
  • 10 zielonych oliwek pokrojonych w cienkie plasterki lub grubszą kostkę
  • sól, pieprz, 7 łyżek sosu bbq, chili w płatkach, wędzona papryka

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić wszystkimi przyprawami i sosem bbq mięso, zawinąć w papier do pieczenia a następnie w folię aluminiową i piec w 170*C przez 3h. Po tym czasie mięso podzielić na włókna widelcem i wymieszać dokładnie z oliwkami, selerem, papryką, miodem, cebulą, czosnkiem, posiekaną natką i szczypiorkiem oraz z sokiem z pomarańczy. Gdy mięso będzie dokładnie wymieszane należy sprawdzić smak i ewentualnie dosolić jeśli będzie to konieczne. Następnie wymieszać z ugotowanym bez soli ryżem. Od razu podawać. Sałatka finalnie powinna być lekko słodkawa i kwaskowa.