Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati w rosole z kurczaka
  • 10 pomidorków scherry pokrojonych i usmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
  • 1 ogórek sałatkowy pokrojony w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego drobno posiekanego
  • 1 czerwona papryka drobno posiekana
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 sałata rzymska drobno posiekana
  • szczypiorek
  • rukola

Dressing :

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta tymianku
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Marynata do kurczaka :

  • mały słoiczek czerwonego pesto
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz [dosolić dopiero po posmakowaniu pesto – jeśli jest wystarczająco słone dodawanie soli pominąć]
  • 1 łyżka dżemu morelowego

Wykonanie :

Na początku należy wykonać marynatę – wszystkie składniki zblendować ze sobą i dokładnie posmarować nimi pokrojonego w mniejsze kawałki lub kostkę kurczaka. Odstawić na godzinę. Kurczaka razem z marynatą ugrillować na rumiano z obu stron smarując dodatkowo resztą marynaty podczas pieczenia. Następnie połączyć składniki dressingu i odstawić na bok. Ugotować ryż i odstawić do przestygnięcia. Warzywa połączyć ze sobą w salaterce, dodać usmażone pomidory, dodać dressing, rozmieszać, dodać ryż i ponownie całość ze sobą połączyć. Na koniec wmieszać do sałatki usmażonego kurczaka razem z resztą marynaty jeśli jakaś pozostała. Od razu podawać.