Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati w rosole z kurczaka
- 10 pomidorków scherry pokrojonych i usmażonych na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
- 1 ogórek sałatkowy pokrojony w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego drobno posiekanego
- 1 czerwona papryka drobno posiekana
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 sałata rzymska drobno posiekana
- szczypiorek
- rukola
Dressing :
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- szczypta tymianku
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
Marynata do kurczaka :
- mały słoiczek czerwonego pesto
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz [dosolić dopiero po posmakowaniu pesto – jeśli jest wystarczająco słone dodawanie soli pominąć]
- 1 łyżka dżemu morelowego
Wykonanie :
Na początku należy wykonać marynatę – wszystkie składniki zblendować ze sobą i dokładnie posmarować nimi pokrojonego w mniejsze kawałki lub kostkę kurczaka. Odstawić na godzinę. Kurczaka razem z marynatą ugrillować na rumiano z obu stron smarując dodatkowo resztą marynaty podczas pieczenia. Następnie połączyć składniki dressingu i odstawić na bok. Ugotować ryż i odstawić do przestygnięcia. Warzywa połączyć ze sobą w salaterce, dodać usmażone pomidory, dodać dressing, rozmieszać, dodać ryż i ponownie całość ze sobą połączyć. Na koniec wmieszać do sałatki usmażonego kurczaka razem z resztą marynaty jeśli jakaś pozostała. Od razu podawać.