Składniki :
- 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati
- 2 szklanki ugotowanego ryżu dzikiego, brązowego lub czerwonego [dowolnie do wyboru]
- 1 duża wędzona golonka wieprzowa [można również samodzielnie zrobić golonkę gotowaną lub pieczoną np w piwie – też będzie rewelacyjna]
- 1 biała cebula drobno posiekana
- 1 mała marchewka utarta na tarce o dużych oczkach lub pokrojona w grubsze zapałki i zblanszowana w osolonej wodzie [można również podsmażyć na maśle]
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w małe kawałki [można pozostawić surowe lub podsmażyć na maśle]
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- puszka groszku lub fasolka szparagowa [może być mrożona w małych kawałkach-usmażona lub ugotowana]
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- mały kawałek pora
Wykonanie :
W pierwszej kolejności [jeśli samodzielnie robimy golonkę i rezygnujemy z gotowej wędzonej] należy przygotować golonkę a po ostudzeniu obrać i podzielić na małe kawałki. Następnie na oliwie z masłem podsmażyć razem posiekaną cebulę z porem i czosnkiem na lekko złoto. W misce wymieszać ugotowany ryż z mięsem, posiekaną natką, usmażoną cebulą z porem i czosnkiem, przygotowaną marchewkę i selera naciowego, przyprawy, groszek i po wymieszaniu sprawdzić smak, ewentualnie ponownie doprawić do smaku.