Składniki :

  • 7 grubych plasterków goudy [około 1cm grubości]
  • 7 grubych plasterków sera salami [też około 1 cm grubości]
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki [pół pęczka]
  • sól, pieprz, kilka kropel tabasco
  • szczypiorek
  • sok cytrynowy do doprawienia [ilość wedle uznania ale nie więcej niż 1 łyżeczka]
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 7 grubych plasterków szynki konserwowej [około 1 cm grubości]
  • por [kawałek białej części i kawałek zielonej]
  • kilka małych twardych ogórków kiszonych
  • białe wytrawne wino

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : 3 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 3 łyżkami wina, czosnkiem, solą, pieprzem, tabasco, posiekanym szczypiorkiem i natką i lekko doprawić sokiem cytrynowym. Sery pokroić w kostkę, to samo zrobić z ogórkami, szynką konserwową i papryką. Pora pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i z sosem a następnie spróbować czy smak jest wyważony i spójny [czy któregoś składnika nie jest za mało albo nie jest za dużo tak jak w przypadku doprawiania sałatki jarzynowej]. Gdy sałatka jest już dobrze doprawiona odstawić ją do lodówki na minimum 2h by smaki się ze sobą przegryzły.