Składniki :
- 7 grubych plasterków goudy [około 1cm grubości]
- 7 grubych plasterków sera salami [też około 1 cm grubości]
- majonez
- jogurt naturalny
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki [pół pęczka]
- sól, pieprz, kilka kropel tabasco
- szczypiorek
- sok cytrynowy do doprawienia [ilość wedle uznania ale nie więcej niż 1 łyżeczka]
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 7 grubych plasterków szynki konserwowej [około 1 cm grubości]
- por [kawałek białej części i kawałek zielonej]
- kilka małych twardych ogórków kiszonych
- białe wytrawne wino
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos : 3 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, 3 łyżkami wina, czosnkiem, solą, pieprzem, tabasco, posiekanym szczypiorkiem i natką i lekko doprawić sokiem cytrynowym. Sery pokroić w kostkę, to samo zrobić z ogórkami, szynką konserwową i papryką. Pora pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i z sosem a następnie spróbować czy smak jest wyważony i spójny [czy któregoś składnika nie jest za mało albo nie jest za dużo tak jak w przypadku doprawiania sałatki jarzynowej]. Gdy sałatka jest już dobrze doprawiona odstawić ją do lodówki na minimum 2h by smaki się ze sobą przegryzły.