Składniki :

  • – dowolna ilość ulubionych śledzi (solonych i wypłukanych wcześniej we wodzie lub tych z tacki z oleju)
  • – 3 ugotowane ziemniaki w łupinach
  • – 1 szklanka zielonego groszku
  • – 3 czerwone cebule
  • – 3 ogórki kiszone
  • – 1 duże jabłko
  • – 1/2 szklanki majonezu najlepiej light
  • – 2 łyżki musztardy
  • – 1/3 szklanki śmietany
  • – sól, pieprz kolorowy lub biały
  • – 3 jajka na twardo

Wykonanie :

Śledzie pokroić dowolnie wedle uznania w dość małe kawałki (polecam śledzie bez ości). Ziemniaki ugotować i pokroić w grubą kostkę lub plastry. Jabłko pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać, dodać groszek i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Jajko pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać w drobniutką kosteczkę. Wymieszać majonez z musztardą i śmietaną, dodać do sałatki i przyprawić do smaku. Odstawić na 1h.