Składniki :
- – 30 g filetów śledziowych
- – 1 szklanka ugotowanej fasoli szparagowej
- – 5 dużych ugotowanych ziemniaków
- – 2 duże czerwone cebule
- – 2 ząbki czosnku
- – 1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
- – 1 łyżeczka cukru
- – 250 g majonezu pół/pół wymieszanego z jogurtem naturalnym
- – 1 jajko ugotowane na twardo
Wykonanie :
Śledzie krótko moczymy (jeżeli są to tradycyjne solone, bo można wziąć te z zalewy olejowej) lub płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w ulubione kawałki. Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w plastry (ziemniaki dość grubo). Robimy sos : do majonezu wymieszanego z jogurtem dodajemy musztardę, cukier, posiekany czosnek i posiekane jajko. Wszystko mieszamy. W szklanym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, śledzie, cebulę, fasolę, a przed podaniem zalewamy sosem.