Składniki :

  • – 30 g filetów śledziowych
  • – 1 szklanka ugotowanej fasoli szparagowej
  • – 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • – 2 duże czerwone cebule
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
  • – 1 łyżeczka cukru
  • – 250 g majonezu pół/pół wymieszanego z jogurtem naturalnym
  • – 1 jajko ugotowane na twardo

Wykonanie :

Śledzie krótko moczymy (jeżeli są to tradycyjne solone, bo można wziąć te z zalewy olejowej) lub płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w ulubione kawałki. Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w plastry (ziemniaki dość grubo). Robimy sos : do majonezu wymieszanego z jogurtem dodajemy musztardę, cukier, posiekany czosnek i posiekane jajko. Wszystko mieszamy. W szklanym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, śledzie, cebulę, fasolę, a przed podaniem zalewamy sosem.