Składniki :
- – 1 kg ziemniaków gotujących się na twardo
- – 150 g selera naciowego
- – świeży pęczek tymianku lub tymianek suszony
- – 5 łyżek oliwy z oliwek
- – 150 ml jogurtu naturalnego
- – 125 ml mleka
- – 150 g gęstej śmietany
- – 5 łyżek octu z białego wina
- – 50 g startego parmezanu
- – sól, pieprz
- – 150 g sera owczego
- – 80 g czarnych oliwek
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać i grubo pokroić. Seler naciowy pokroić w cienkie krążki. Tymianek wymieszać z oliwą, śmietaną, mlekiem, jogurtem naturalnym, octem i parmezanem aż powstanie jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem. Ser owczy pokroić w kostkę, dodać do reszty składników, wszystko wymieszać i polać sosem. Dokładnie wymieszać.