Składniki :

  • – 1 kg ziemniaków gotujących się na twardo
  • – 150 g selera naciowego
  • – świeży pęczek tymianku lub tymianek suszony
  • – 5 łyżek oliwy z oliwek
  • – 150 ml jogurtu naturalnego
  • – 125 ml mleka
  • – 150 g gęstej śmietany
  • – 5 łyżek octu z białego wina
  • – 50 g startego parmezanu
  • – sól, pieprz
  • – 150 g sera owczego
  • – 80 g czarnych oliwek

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać i grubo pokroić. Seler naciowy pokroić w cienkie krążki. Tymianek wymieszać z oliwą, śmietaną, mlekiem, jogurtem naturalnym, octem i parmezanem aż powstanie jednolity sos. Doprawić solą i pieprzem. Ser owczy pokroić w kostkę, dodać do reszty składników, wszystko wymieszać i polać sosem. Dokładnie wymieszać.