Składniki :

  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • 4 steku wołowe
  • pół pęczka natki pietruszki
  • grzanki czosnkowe
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego

Marynata-glazura do steków :

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • sok z całej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę do steków. Połączyć wszystkie składniki marynaty i włożyć do nich mięso na całą noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z lodówki na 3h wcześniej przed jego smażeniem lub grillowaniem. Mięso po ugrillowaniu zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Następnie po odwinięciu pokroić w paski a soki jakie wyciekły zostawić – będą dodane do sałatki.
Na maśle usmażyć pomidorki pokrojone na połówki z dodatkiem posiekanej cebuli, marynaty po mięsie, soli, pieprzu i octu. Dodać przygotowane mięso, soki z mięsa, posiekaną natkę i całość dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami czosnkowymi.