Składniki :
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- 4 steku wołowe
- pół pęczka natki pietruszki
- grzanki czosnkowe
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego
Marynata-glazura do steków :
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz
- sok z całej cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie :
Na początku należy przygotować marynatę do steków. Połączyć wszystkie składniki marynaty i włożyć do nich mięso na całą noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z lodówki na 3h wcześniej przed jego smażeniem lub grillowaniem. Mięso po ugrillowaniu zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Następnie po odwinięciu pokroić w paski a soki jakie wyciekły zostawić – będą dodane do sałatki.
Na maśle usmażyć pomidorki pokrojone na połówki z dodatkiem posiekanej cebuli, marynaty po mięsie, soli, pieprzu i octu. Dodać przygotowane mięso, soki z mięsa, posiekaną natkę i całość dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami czosnkowymi.