Składniki :

  • opakowanie liści szpinaku
  • kawałek piersi z indyka (wagowo odpowiednik piersi z kurczaka)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól,pieprz,estragon,imbir
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki koperku
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka musztardy (dowolnej ulubionej)
  • pestki słonecznika

Wykonanie :

Mięso pociąć na 2cm plastry i natrzeć mieszanką z połowy przeciśniętego czosnku z oliwą i resztą przypraw. Odstawić do lodówki na 3h do zamarynowania się mięsa. Z reszty czosnku,soli,pieprzu,musztardy,cytryny,koperku i oliwy zrobić gładki sos do sałatki. Cebulę posiekać w cienkie piórka a pomidorki przekroić na pół. Na półmisku ułożyć cały szpinak,na nim pomidorki z cebulą. Mięso usmażyć na oliwie z masłem na rumiano i układać na sałatce. Całość polać sosem i posypać słonecznikiem.