Składniki :
- 10 grubych plasterków szynki konserwowej
- 10 grubych plasterków żółtego sera salami
- 10-12 ogórków kiszonych pokrojonych w paski – wcześniej pozbawionych pestek (całych środków)
- 15 małych ogóreczków – korniszonków oraz kilka łyżek wody ze słoika – marynaty po korniszonach
- sól, pieprz
- gruby pęczek szczypiorku
- 1 czerwona lub biała cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
- mały słoiczek majonezu lub majonez domowej roboty
- musztarda do smaku
Wykonanie :
Szynkę i ser pokroić w cienkie długie paski – tak samo jak ogórki kiszone i małe ogóreczki konserwowe. Cebulę posiekać w piórka lub w kosteczkę. Do składników dodać posiekany szczypiorek, przyprawy, a następnie dodać majonez stopniowo z ilością by nie przesadzić. Sałatkę dokładnie wymieszać, sprawdzić smak, doprawić musztardą i stopniowo po łyżeczce dodawać wody z marynaty po korniszonkach oraz w razie potrzeby doprawić pozostałymi przyprawami i odstawić do lodówki na kilka godzin by smaki się połączyły. Następnie ponownie sprawdzić smak i w razie konieczności jeszcze doprawić przyprawami lub marynatą. Podawać schłodzoną.