Składniki :

  • 10 grubych plasterków szynki konserwowej
  • 10 grubych plasterków żółtego sera salami
  • 10-12 ogórków kiszonych pokrojonych w paski – wcześniej pozbawionych pestek (całych środków)
  • 15 małych ogóreczków – korniszonków oraz kilka łyżek wody ze słoika – marynaty po korniszonach
  • sól, pieprz
  • gruby pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona lub biała cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • mały słoiczek majonezu lub majonez domowej roboty
  • musztarda do smaku

Wykonanie :

Szynkę i ser pokroić w cienkie długie paski – tak samo jak ogórki kiszone i małe ogóreczki konserwowe. Cebulę posiekać w piórka lub w kosteczkę. Do składników dodać posiekany szczypiorek, przyprawy, a następnie dodać majonez stopniowo z ilością by nie przesadzić. Sałatkę dokładnie wymieszać, sprawdzić smak, doprawić musztardą i stopniowo po łyżeczce dodawać wody z marynaty po korniszonkach oraz w razie potrzeby doprawić pozostałymi przyprawami i odstawić do lodówki na kilka godzin by smaki się połączyły. Następnie ponownie sprawdzić smak i w razie konieczności jeszcze doprawić przyprawami lub marynatą. Podawać schłodzoną.