Składniki :
- szklanka ugotowanego czerwonego ryżu (lub jaśminowego)
- spory kawałek żółtego sera salami
- taki sam duży kawałek szynki konserwowej jak sera
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- orzechy włoskie do przybrania
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu light
- sól, pieprz, ostra papryka w płatkach (sporo, sałatka powinna być pikantna i wyraziście paprykowa)
- kilka ogórków kiszonych (ilość wedle uznania ale ogórki nie mogą przyćmić głównego szynkowego smaku)
- szczypiorek razem z cebulką
Wykonanie :
W dużej salaterce wymieszać ugotowany w osolonej wodzie ryż, pokrojony w kostkę lub zapałki ser i szynkę. Dodać pokrojone w kostkę ogórki lekko odsączone i odciśnięte na sitku z nadmiaru wody. Papryki pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Groszek i kukurydzę przed dodaniem do sałatki dobrze odsączyć z płynu. Majonez wymieszać z przyprawami i szczypiorkiem z cebulką i dokładnie wmieszać we wszystkie połączone składniki. Sałatkę dokładnie wymieszać i schłodzić przed podaniem w lodówce. Sałatkę podawać w głównej salaterce lub w porcjowanych szklaneczkach i przed samym podaniem udekorować orzechami.