Składniki :

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 1 puszka pomidorów rozdrobnionych
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół pęczka świeżych listków bazylii
  • 1 sałata rzymska
  • kilka zielonych oliwek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego dobrej jakości

Wykonanie :

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać pomidory z puszki, pokrojone w grube paski papryki, przyprawy, oliwki, ocet i całość poddusić aż nadmiar płynu odparuje. Dodać posiekaną zieleninę, sprawdzić smak, ewentualnie w razie konieczności doprawić, poddusić jeszcze 2 minuty i od razu wykładać na liście sałaty rzymskiej podzielonej na głębokie talerze na porcje. Można serwować na ciepło i zimno.