Składniki :
- 4 papryki w różnych kolorach
- 1 puszka pomidorów rozdrobnionych
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- pół pęczka świeżych listków bazylii
- 1 sałata rzymska
- kilka zielonych oliwek
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka czerwonego octu winnego dobrej jakości
Wykonanie :
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać pomidory z puszki, pokrojone w grube paski papryki, przyprawy, oliwki, ocet i całość poddusić aż nadmiar płynu odparuje. Dodać posiekaną zieleninę, sprawdzić smak, ewentualnie w razie konieczności doprawić, poddusić jeszcze 2 minuty i od razu wykładać na liście sałaty rzymskiej podzielonej na głębokie talerze na porcje. Można serwować na ciepło i zimno.