Składniki :

  • 2 ogórki zielone wydrążone z pestek
  • 4 pomidory lub 3 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • puszka białej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 małe chili
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, pół łyżeczki przyprawy arabiata, pół łyżeczki przyprawy pomidory z solą morską, pół łyżeczki przyprawy mieszanki soli himalajskiej orientalnej
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 zielonych oliwek
  • 10 czarnych oliwek
  • pół pęczka kolendry
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • puszka ciecierzycy

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, posiekane oliwki, czosnek, posiekane pomidory, chili oraz odsączoną ciecierzycę i fasolkę. Podsmażać 10 minut a następnie zestawić z ognia i dodać wszystkie przyprawy, zieleninę, jogurt, posiekanego ogórka oraz przyprawić całość octem, sokiem cytrynowym, solą i oliwą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem by smaki się przegryzły do lodówki na 2h. Wyjąć na 1h przed podaniem by sałatka była w temperaturze pokojowej.