Składniki :
- 2 ogórki zielone wydrążone z pestek
- 4 pomidory lub 3 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- puszka białej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 małe chili
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, pół łyżeczki przyprawy arabiata, pół łyżeczki przyprawy pomidory z solą morską, pół łyżeczki przyprawy mieszanki soli himalajskiej orientalnej
- 3 ząbki czosnku
- 10 zielonych oliwek
- 10 czarnych oliwek
- pół pęczka kolendry
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- puszka ciecierzycy
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, posiekane oliwki, czosnek, posiekane pomidory, chili oraz odsączoną ciecierzycę i fasolkę. Podsmażać 10 minut a następnie zestawić z ognia i dodać wszystkie przyprawy, zieleninę, jogurt, posiekanego ogórka oraz przyprawić całość octem, sokiem cytrynowym, solą i oliwą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem by smaki się przegryzły do lodówki na 2h. Wyjąć na 1h przed podaniem by sałatka była w temperaturze pokojowej.