Składniki :
- sałata lodowa
- 1 duży pomidor
- kapary
- zielone oliwki
- 1 duża biała cebula
- 1 pierś z kurczaka
- sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, sos teryiaki, sól, pieprz, chili
- 1 czerwona papryka
masło - olej
- oliwa z oliwek
- sos sałatkowy włoski, francuski lub grecki [wedle uznania]
Wykonanie :
Pierś kurczaka drobno pokroić i zalać 3 łyżkami sosu sojowego jasnego, 3 łyżkami sosu sojowego ciemnego, 3 łyżkami sosu teryiaki, przyprawić solą [soli mało], pieprzem i posiekaną papryczką chili.
Dokładnie wymieszać i smażyć na dużym ogniu z dodatkiem masła i oleju cały czas mieszając by się nie przypaliło.
Gdy mięso będzie już w połowie dobre dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę i paprykę w kosteczkę.
Smażyć razem aż cebula zmięknie i zciemnieje.
Warzywa pokroić dowolnie i zalać oliwą wymieszaną z sosem sałatkowym.
Gdy mięso będzie gotowe odstawić do przestygnięcia a następnie wyłożyć całe na wierzch sałatki.