Składniki :

  • sałata lodowa
  • 1 duży pomidor
  • kapary
  • zielone oliwki
  • 1 duża biała cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, sos teryiaki, sól, pieprz, chili
  • 1 czerwona papryka
    masło
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • sos sałatkowy włoski, francuski lub grecki [wedle uznania]

Wykonanie :

Pierś kurczaka drobno pokroić i zalać 3 łyżkami sosu sojowego jasnego, 3 łyżkami sosu sojowego ciemnego, 3 łyżkami sosu teryiaki, przyprawić solą [soli mało], pieprzem i posiekaną papryczką chili.
Dokładnie wymieszać i smażyć na dużym ogniu z dodatkiem masła i oleju cały czas mieszając by się nie przypaliło.
Gdy mięso będzie już w połowie dobre dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę i paprykę w kosteczkę.
Smażyć razem aż cebula zmięknie i zciemnieje.
Warzywa pokroić dowolnie i zalać oliwą wymieszaną z sosem sałatkowym.
Gdy mięso będzie gotowe odstawić do przestygnięcia a następnie wyłożyć całe na wierzch sałatki.