Składniki :

  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
  • 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki lub 1 biała cebula
  • 1 zielony ogórek
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • pęczek kolendry

Sos :

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1,5 łyżki cukru
  • łyżeczka płatków chili [można zmniejszyć ilość]

Wykonanie :

Na początku należy zamarynować mięso w sosie słodkim sojowym z dodatkiem soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku przez 15-20 minut. Następnie upiec w piekarniku lub na grillu, zawinąć w folię aluminiową na 20 minut a po tym czasie pokroić na plasterki. W rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu i lekko podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści – sos pozostawić do wystudzenia. Warzywa posiekać dowolnie i ułożyć na półmisku. Na sałatkę równomiernie wylać sos a na wierzchu ułożyć pokrojone mięso. Na koniec sałatkę przybrać posiekaną kolendrą.