Składniki :
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
- 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki lub 1 biała cebula
- 1 zielony ogórek
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- pęczek kolendry
Sos :
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki soku z limonki
- 1,5 łyżki cukru
- łyżeczka płatków chili [można zmniejszyć ilość]
Wykonanie :
Na początku należy zamarynować mięso w sosie słodkim sojowym z dodatkiem soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku przez 15-20 minut. Następnie upiec w piekarniku lub na grillu, zawinąć w folię aluminiową na 20 minut a po tym czasie pokroić na plasterki. W rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu i lekko podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści – sos pozostawić do wystudzenia. Warzywa posiekać dowolnie i ułożyć na półmisku. Na sałatkę równomiernie wylać sos a na wierzchu ułożyć pokrojone mięso. Na koniec sałatkę przybrać posiekaną kolendrą.