Składniki :

  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 średniej wielkości seler
  • orzechy włoskie
  • 1 duża pomarańcza
  • sałata masłowa lub czerwona kapusta
  • pierś kurczaka – upieczona w przyprawach lub gotowa z rożna
  • kieliszek wina deserowego
  • majonez
  • sok z połowy cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Wykonanie :

Jabłka posiekać w kostkę i polać połową soku cytrynowego.
Seler obgotować w całości a następnie pokroić w słupki i skropić resztą soku cytrynowego.
Sałatę porwać na małe kawałki.
Pomarańczę obrać z białych błon i podzielić na mniejsze kawałki.
Orzechy lekko uprażyć i posiekać na grube kawałki.
Wszystko ze sobą wymieszać oprócz sałaty, dodać wino, majonez i przyprawić do smaku.
Podawać w pucharkach na sałacie z pomarańczowymi cząstkami na wierzchu sałatki.