Składniki :
- 3 kwaśne jabłka
- 1 średniej wielkości seler
- orzechy włoskie
- 1 duża pomarańcza
- sałata masłowa lub czerwona kapusta
- pierś kurczaka – upieczona w przyprawach lub gotowa z rożna
- kieliszek wina deserowego
- majonez
- sok z połowy cytryny
- cukier, sól, pieprz
Wykonanie :
Jabłka posiekać w kostkę i polać połową soku cytrynowego.
Seler obgotować w całości a następnie pokroić w słupki i skropić resztą soku cytrynowego.
Sałatę porwać na małe kawałki.
Pomarańczę obrać z białych błon i podzielić na mniejsze kawałki.
Orzechy lekko uprażyć i posiekać na grube kawałki.
Wszystko ze sobą wymieszać oprócz sałaty, dodać wino, majonez i przyprawić do smaku.
Podawać w pucharkach na sałacie z pomarańczowymi cząstkami na wierzchu sałatki.