Składniki :

  • – 5 jajek
  • – 2 kwaśne jabłka
  • – 1 łyżka soku z cytryny
  • – 20 dag szynki konserwowej
  • – 2 pory
  • – 15 dag selera konserwowego
  • – mała puszka kukurydzy
  • – 15 dag majonezu
  • – 100 ml śmietany
  • – sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie :

Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry . Jabłka pokroić w kosteczkę, następnie skropić sokiem z cytryny by nie zciemniały . Szynkę pokroić w wąskie paski, pory w cienkie paseczki (2 cm długości), kukurydzę przepłukać pod wodą, to samo zrobić z selerem konserwowym . Zrobić sos : połączyć majonez ze śmietaną, doprawić do smaku . W wysokich szklankach (lub szerokich i niskich) układać warstwami : szynka -> kukurydza -> jabłko -> por -> seler -> jajka -> wierzch polać sosem -> i posypać posiekaną natką pietruszki .