Składniki :
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- 6 średniej wielkości ogórków kiszonych
- średni słoik majonezu
- pół małego jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 10 grubszych plastrów szynki konserwowej
- 2 małe pory
- 1 duża czerwona cebula
- ser salami z chili (mały kawałek)
- ser gouda (mały kawałek)
- ser cheddar (mały kawałek)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie :
Majonez wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i jogurtem i ewentualnie lekko dosolić. Do majonezu dodać utarte na tarce sery i pokrojone w kostkę ugotowane jajka.
Na spód salaterki układać : połowę wymieszanych ze sobą groszku i kukurydzy, połowę wymieszanych i drobno posiekanych cebuli i pora, połowę posiekanych w kostkę ogórków, połowę pokrojonej w cieniutkie paseczki szynki, połowę serów z jajkami w majonezie a następnie wszystkie warstwy ponownie powtórzyć. Schłodzić 2h w lodówce.