Składniki :

  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • 6 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • średni słoik majonezu
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 grubszych plastrów szynki konserwowej
  • 2 małe pory
  • 1 duża czerwona cebula
  • ser salami z chili (mały kawałek)
  • ser gouda (mały kawałek)
  • ser cheddar (mały kawałek)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Wykonanie :

Majonez wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i jogurtem i ewentualnie lekko dosolić. Do majonezu dodać utarte na tarce sery i pokrojone w kostkę ugotowane jajka.
Na spód salaterki układać : połowę wymieszanych ze sobą groszku i kukurydzy, połowę wymieszanych i drobno posiekanych cebuli i pora, połowę posiekanych w kostkę ogórków, połowę pokrojonej w cieniutkie paseczki szynki, połowę serów z jajkami w majonezie a następnie wszystkie warstwy ponownie powtórzyć. Schłodzić 2h w lodówce.